Expozitia World Press Photo 2011

Friday, July 22, 2011 at 01:47

_DSC9180 (Custom)_wm

Ca in fiecare an, expozitia World Press Photo a luat startul la Amsterdam, continuandu-si drumul prin: Taiwan, Polonia, Portugalia, Spania, Italia, Coatia, etc. Din pacate, Romania nu se afla pe lista tarilor in care urmeaza sa aiba loc, dar pentru cei interesati, detalii despre programul expozitiei pot fi gasite AICI. 

Fotografiile premiate si povestile din spatele lor pot fi vazute online, pe site-ul oficial World Press Photo, in Winners Gallery.

 

_DSC9179 (Custom)_wm

Pe site-urile din Romania am citit foarte multe critici la adresa fotografiilor premiate, critici mai bine sau mai slab argumentate, am vazut foarte multi fotografi amatori contestand vehement,  nu doar imaginile sau fotografii partcipanti, ci si  membri juriului.  Cum nu sunt nici fotograf profesionist si nici un fotograf amator cu pretentii ridicate, imi permit sa afirm ca pe mine fotografiile m-au impresionat intr-un mod deosebit, atat prin forta lor, ca imagini, cat si prin povestile din spatele lor,  povesti care vorbesc despre suferinta, durere, deznadejde, teama, dar si despre speranta, perseverenta, duiosie, umanitate …

Inteleg intr-o oarecare masura reactia de respingere a imaginilor foarte dure a oamenilor din Romania, in conditiile in care  televiziunile, ziarele, posturile de radio si cam tot ce inseamna media par sa-si fi facut un tel din difuzarea violentei, saraciei, sordidului, calamitatilor etc, inducand oamenilor o senzatie de suprasaturare.

_DSC9181 (Custom)_wm

 

Nu aceleasi reactii le-am observat insa la oamenii  prezenti la expozitia din Luxembourg, locul cel mai apropiat in care am putut merge. Acolo am avut ocazia sa aud discutii intre oameni care nu stiau ca exista in lume situatii precum cele redate de fotografii, sau discutii intre oameni care isi faceau planuri de a ajuta intr-un fel sau altul oamenii aflati in nevoie. Am mai avut ocazia sa vad lacrimi in ochii unui fotograf local,  fotograf care judeca probabil imaginile expuse prin mesajul pe care il transmitea fiecare, ci nu prin “cat de frumos sau urat au stat la  poza” subiectii fotografiati.

Dupa cum am spus, asupra mea expozitia a avut un impact puternic, chiar daca vazusem fotografiile pe internet si ma bucur foarte mult ca am putut sa fiu acolo.  Restul fotografiilor le-am postat pe Flickr.


_DSC9191 (Custom)_wm

 

_DSC9184 (Custom)_wm


2 comments

  1. This looks like a great exhibit. Your coverage is wonderful. Thanks for sharing.

  2. Narnia Says:

    Thanks Rick, it was great indeed!

Post a Comment